12-15-2014, 09:58 PM
(12-15-2014, 09:02 PM)BobK link Wrote:Darn Tim. I learn something new every day. You are right and I owe several kids an apology. Luckily they would be in their 30s by now.
I looked up the NCAA rule, and the wording is a bit confusing:
Quote:Out of Bounds and the Throw-inhttp://www.ncaapublications.com/productd...s/BR15.pdf
Section 1. Out of BoundsPlayer, Ball
...
Art. 2. The ball shall be out of bounds when it touches a player who is out of bounds, any other person, the floor or any object on or outside a boundary, the supports or back of the backboard, or the ceiling or overhead equipment.
...
Section 2. Ball Caused To Go Out of Bounds
Art. 1. The last player to touch the ball before the ball goes out of bounds caused the ball to go out of bounds, provided that the ball is out of bounds because it touched something other than a player who is out of bounds.
Art. 2. When the ball is out of bounds because of touching or being touched by a player who is on or outside a boundary, such player has caused the ball to go out of bounds.
I found something in the NCAA casebook that clarifies a case I was unsure about:
Quote:A.R. 181. A throw-in by A1 strikes B1 who is inbounds, rebounds from B1 directly into the air, then strikes A1 who is still out of bounds.http://www.ncaapublications.com/productd...WBKB13.pdf
RULING: A1 shall be considered to have caused the ball to go out of bounds. The ball shall be awarded to Team B at a designated spot nearest to where the violation occurred.
(Rule 7-2.1)
I really thought I had seen this one called the other way, but I guess I was mistaken.

