03-23-2014, 06:06 PM
(This post was last modified: 03-23-2014, 06:34 PM by Viking_Guy.)
MT--
That may be the letter of the rule, but it looked like fairly normal boxing out to me; by that rule, anyone ever extending their arm out at all while rebounding can be called for a foul. And there was no foul called in the run of play. Which means the parts of rule 10 shouldn't apply, correct? They did not call an impeding foul or anything of that sort.
And that extension of the flagrant rule is exactly the issue, I think. If a player has her arms out to catch a ball or to go up for a rebound, and without intentionally swinging or moving her arm is run into by a defender, it invites gamesmanship and flopping; just stick your head in there and buy the call. The rule as written means that even if a player sticks her head down at waist height, any arm contact by the opposing player on her head can be called a flagrant.
In soccer, if a player sticks his head down into the contact zone, they can be called for dangerous play for endangering themselves; I've had it happen when someone tried to head a ball at waist height as I was trying to kick to clear it.
Not saying the call wasn't correct by the rules as written. Just that the rule invites situations where leading with your head and putting yourself in danger may become a strategy. I remember a game where Brittany Boyd snapped her head back as an opponent brought down a ball, and the referees immediately called a foul, going to the replay if it seemed it would be a flagrant-1 or 2. Only to see on the replay that at no point had the defender's arm come within 2 inches of Boyd's head or face. But they'd already whistled the foul, and couldn't rescind it.
At some point, might we see unsportsmanlike technicals for "simulation"? And not saying it's just the opponents; today's early second half head snap by Randle may have bought the fifth team foul called on UK, despite the fact that any foul was with the body. I had problems with Aaron Bright doing similar things last year.
VG
Edit: Not sure of the other parts of the rule, but it also (6) also seems to invite some nit-picking - when is contact with the arm contact with the elbow, especially if the elbow isn't bent or moving? Is forearm or upper arm contact not subject to the same rule?
That may be the letter of the rule, but it looked like fairly normal boxing out to me; by that rule, anyone ever extending their arm out at all while rebounding can be called for a foul. And there was no foul called in the run of play. Which means the parts of rule 10 shouldn't apply, correct? They did not call an impeding foul or anything of that sort.
And that extension of the flagrant rule is exactly the issue, I think. If a player has her arms out to catch a ball or to go up for a rebound, and without intentionally swinging or moving her arm is run into by a defender, it invites gamesmanship and flopping; just stick your head in there and buy the call. The rule as written means that even if a player sticks her head down at waist height, any arm contact by the opposing player on her head can be called a flagrant.
In soccer, if a player sticks his head down into the contact zone, they can be called for dangerous play for endangering themselves; I've had it happen when someone tried to head a ball at waist height as I was trying to kick to clear it.
Not saying the call wasn't correct by the rules as written. Just that the rule invites situations where leading with your head and putting yourself in danger may become a strategy. I remember a game where Brittany Boyd snapped her head back as an opponent brought down a ball, and the referees immediately called a foul, going to the replay if it seemed it would be a flagrant-1 or 2. Only to see on the replay that at no point had the defender's arm come within 2 inches of Boyd's head or face. But they'd already whistled the foul, and couldn't rescind it.
At some point, might we see unsportsmanlike technicals for "simulation"? And not saying it's just the opponents; today's early second half head snap by Randle may have bought the fifth team foul called on UK, despite the fact that any foul was with the body. I had problems with Aaron Bright doing similar things last year.
VG
Edit: Not sure of the other parts of the rule, but it also (6) also seems to invite some nit-picking - when is contact with the arm contact with the elbow, especially if the elbow isn't bent or moving? Is forearm or upper arm contact not subject to the same rule?
