08-02-2015, 05:21 AM
Is he eligible for a redshirt? He didn't play as a true freshman so he already has that option but maybe not for an additional redshirt year.
(08-01-2015, 06:30 PM)winflop link Wrote:- Shaw & players surprise that nobody knew about the Flacco speech after the Utah loss. If you/Andy/David are surprised, I think all of us are
(08-01-2015, 06:30 PM)winflop link Wrote:- Shaw & players surprise that nobody knew about the Flacco speech after the Utah loss. If you/Andy/David are surprised, I think all of us are
(08-01-2015, 07:45 PM)Spiny_Norman link Wrote:[quote author=leftcoast link=topic=12430.msg123261#msg123261 date=1438476092]
What do we know about Noor's injury? Is he out for the season?
(08-01-2015, 07:45 PM)Spiny_Norman link Wrote:[quote author=leftcoast link=topic=12430.msg123261#msg123261 date=1438476092]
What do we know about Noor's injury? Is he out for the season?
(08-02-2015, 08:06 PM)Hank 91 link Wrote:As for redshirting, I'm pretty sure a medical redshirt is different from a normal redshirt. Theoretically, a player could take a normal redshirt his first year on campus, play a season, have a medical redshirt (if approved), and still have three more years of eligibility.
(08-02-2015, 08:06 PM)Hank 91 link Wrote:As for redshirting, I'm pretty sure a medical redshirt is different from a normal redshirt. Theoretically, a player could take a normal redshirt his first year on campus, play a season, have a medical redshirt (if approved), and still have three more years of eligibility.
(08-02-2015, 08:53 PM)Hank 91 link Wrote:Thanks for that clarification. Is it possible, then, that Davis found his way onto the field as a freshman?Â
(08-02-2015, 08:53 PM)Hank 91 link Wrote:Thanks for that clarification. Is it possible, then, that Davis found his way onto the field as a freshman?Â
Quote: Here is the bylaw language from the NCAA regarding sixth years:
NCAA Bylaw 30.6.1 Waiver Criteria
A waiver of the five-year period of eligibility is designed to provide a student-athlete with the opportunity to participate in four seasons of intercollegiate competition within a five-year period. This waiver may be granted, based upon objective evidence, for reasons that are beyond the control of the student-athlete or the institution, which deprive the student-athlete of the opportunity to participate for more than one season in his/her sport within the five-year period. The Committee on Student-Athlete Reinstatement reserves the right to review requests that do not meet the more-than-one-year criteria detailed in this bylaw for circumstances of extraordinary or extreme hardship. A student-athlete who has exhausted his or her five years of eligibility may continue to practice (but not compete) for a maximum of 30 consecutive calendar days, provided the student-athletes institution has filed such a request. Further, if such a request is denied prior to exhausting the 30 day practice period, the student-athlete must cease all practice activities upon the institutions notification of the denial.
NCAA Bylaw 30.6.1.1 Circumstances Beyond Control
Circumstances considered to be beyond the control of the student-athlete or the institution and do not cause a participation opportunity to be used shall include, but are not limited to, the following:
(a) Situations clearly supported by contemporaneous medical documentation, which states that a student-athlete is unable to participate in intercollegiate competition as a result of incapacitating physical or mental circumstances;
(b) The student-athlete is unable to participate in intercollegiate athletics as a result of a life-threatening or incapacitating injury or illness suffered by a member of the student-athletes immediate family, which clearly is supported by contemporaneous medical documentation;
© Reliance by the student-athlete upon written, contemporaneous, clearly erroneous academic advice provided to the student-athlete from a specific academic authority from a collegiate institution regarding the academic status of the student-athlete or prospective student-athlete, which directly leads to that individual not being eligible to participate and, but for the clearly erroneous advice, the student-athlete would have established eligibility for intercollegiate competition;
(d) Natural disasters (e.g., earthquakes, flood); and
(e) Extreme financial difficulties as a result of a specific event (e.g. layoff, death in the family) experienced by the student-athlete or by an individual upon whom the student-athlete is legally dependent, which must prohibit the student-athlete from participating in intercollegiate athletics. These circumstances must be clearly supported by objective documentation (e.g., decree of bankruptcy, proof of termination) and must be beyond the control of the student-athlete or the individual upon whom the student-athlete is legally dependent.
NCAA Bylaw 30.6.1.2 Circumstances Within Control
Circumstances that are considered to be within the control of the student-athlete or the institution and cause a participation opportunity to be used include, but are not limited to, the following:
(a) A student-athletes decision to attend an institution that does not sponsor his/her sport, or decides not to participate at an institution that does sponsor his/her sport;
(b) An inability to participate due to failure to meet institutional/conference or NCAA academic requirements, or disciplinary reasons or incarceration culminating in or resulting from a conviction;
© Reliance by a student-athlete upon misinformation from a coaching staff member;
(d) Redshirt year;
(e) An inability to participate as a result of a transfer year in residence or fulfilling a condition for restoration eligibility; and
(f) A student-athletes lack of understanding regarding the specific starting date of his or her five-year period of eligibility.Â
Quote: Here is the bylaw language from the NCAA regarding sixth years:
NCAA Bylaw 30.6.1 Waiver Criteria
A waiver of the five-year period of eligibility is designed to provide a student-athlete with the opportunity to participate in four seasons of intercollegiate competition within a five-year period. This waiver may be granted, based upon objective evidence, for reasons that are beyond the control of the student-athlete or the institution, which deprive the student-athlete of the opportunity to participate for more than one season in his/her sport within the five-year period. The Committee on Student-Athlete Reinstatement reserves the right to review requests that do not meet the more-than-one-year criteria detailed in this bylaw for circumstances of extraordinary or extreme hardship. A student-athlete who has exhausted his or her five years of eligibility may continue to practice (but not compete) for a maximum of 30 consecutive calendar days, provided the student-athletes institution has filed such a request. Further, if such a request is denied prior to exhausting the 30 day practice period, the student-athlete must cease all practice activities upon the institutions notification of the denial.
NCAA Bylaw 30.6.1.1 Circumstances Beyond Control
Circumstances considered to be beyond the control of the student-athlete or the institution and do not cause a participation opportunity to be used shall include, but are not limited to, the following:
(a) Situations clearly supported by contemporaneous medical documentation, which states that a student-athlete is unable to participate in intercollegiate competition as a result of incapacitating physical or mental circumstances;
(b) The student-athlete is unable to participate in intercollegiate athletics as a result of a life-threatening or incapacitating injury or illness suffered by a member of the student-athletes immediate family, which clearly is supported by contemporaneous medical documentation;
© Reliance by the student-athlete upon written, contemporaneous, clearly erroneous academic advice provided to the student-athlete from a specific academic authority from a collegiate institution regarding the academic status of the student-athlete or prospective student-athlete, which directly leads to that individual not being eligible to participate and, but for the clearly erroneous advice, the student-athlete would have established eligibility for intercollegiate competition;
(d) Natural disasters (e.g., earthquakes, flood); and
(e) Extreme financial difficulties as a result of a specific event (e.g. layoff, death in the family) experienced by the student-athlete or by an individual upon whom the student-athlete is legally dependent, which must prohibit the student-athlete from participating in intercollegiate athletics. These circumstances must be clearly supported by objective documentation (e.g., decree of bankruptcy, proof of termination) and must be beyond the control of the student-athlete or the individual upon whom the student-athlete is legally dependent.
NCAA Bylaw 30.6.1.2 Circumstances Within Control
Circumstances that are considered to be within the control of the student-athlete or the institution and cause a participation opportunity to be used include, but are not limited to, the following:
(a) A student-athletes decision to attend an institution that does not sponsor his/her sport, or decides not to participate at an institution that does sponsor his/her sport;
(b) An inability to participate due to failure to meet institutional/conference or NCAA academic requirements, or disciplinary reasons or incarceration culminating in or resulting from a conviction;
© Reliance by a student-athlete upon misinformation from a coaching staff member;
(d) Redshirt year;
(e) An inability to participate as a result of a transfer year in residence or fulfilling a condition for restoration eligibility; and
(f) A student-athletes lack of understanding regarding the specific starting date of his or her five-year period of eligibility.Â
(08-02-2015, 08:25 PM)CTcard link Wrote:To apply for a sixth year, hardship-year, waiver you have to have missed two seasons purely due to injury. If you have done a "regular" redshirt you aren't eligible.
(08-02-2015, 08:25 PM)CTcard link Wrote:To apply for a sixth year, hardship-year, waiver you have to have missed two seasons purely due to injury. If you have done a "regular" redshirt you aren't eligible.
(07-31-2015, 05:14 PM)terry link Wrote:Perez definitely snuck up on me. I was surprised to hear the coaches mention his name a couple times recently. Really unfortunate about Davis' injury. But we have Palma, and if Perez has emerged, that really helps.
Quote:Anderson is part of potentially one of the best linebacking corps in the country.
"Peter Kalambayi, Blake Martinez, Kevin Palma, a pretty dang-good four at linebacker," Anderson said. "Everyone has played a lot. We have a lot of people returning on defense. It's the most talent we've had since I've been here. Our job as leaders is to steer these younger guys to reach their potential."
(07-31-2015, 05:14 PM)terry link Wrote:Perez definitely snuck up on me. I was surprised to hear the coaches mention his name a couple times recently. Really unfortunate about Davis' injury. But we have Palma, and if Perez has emerged, that really helps.
Quote:Anderson is part of potentially one of the best linebacking corps in the country.
"Peter Kalambayi, Blake Martinez, Kevin Palma, a pretty dang-good four at linebacker," Anderson said. "Everyone has played a lot. We have a lot of people returning on defense. It's the most talent we've had since I've been here. Our job as leaders is to steer these younger guys to reach their potential."